על פני האדמה

כאן על פני האדמה

תערוכה אקולוגית אקטיביסטית

החיים בעידן של משבר אקולוגי עצום ממדים מלמדים אותנו כי התמונה ברורה: זהו צו השעה לפעול לפני שנעמוד בפני קריסה. המשבר, מורכב מכמה חלקים הקשורים זה בזה, נוגע גם בצריכת יתר ובסכנת ההכחדה של המגוון הביולוגי והוא מתרחש ממש לנגד עינינו . שתי האמניות האקטיביסטיות שמציגות בתערוכה בחרו כבר לפני שנים רבות לנקוט עמדה באמצעות האומנות במטרה להביא לשינוי תודעתי והתנהגותי.

צביה פוני, אמנית שעבורה המיחזור הוא דרך חיים, עובדת בנייר שנעשה בו שימוש והוא נזרק לפח. עבודותיה גדולות הממדים עוסקות בנושאים קשורים, למשל: פועלי הזבל או הקשת השבורה שמסמלת את המשבר בין הטבע לאדם בעקבות התנהגות המין האנושי. הציור “פיל פצוע” מתאר פיל ירוי אותו ראתה בחלום, ומתייחס לפגיעה במגוון המינים בעולם. צביה, תושבת העיר, בת 80 כיום, גבשה את קו המחשבה הזה בגיל צעיר והקדימה את זמנה.

גאיה נעה יפה, עוסקת בנושאים דומים ויוצרת מיניאטורות שנראות כמו סוג של תכשיט. לנושא של הכחדת בעלי חיים היא נחשפה כילדה בת 6, והמודעות הייתה משנת חיים עבורה. מאותו הרגע היא עסוקה בנושאי סביבה ובמקביל מציירת ויוצרת.

ב-2018, בחוף ים המלח, מצאה גאיה קופסת פח מעוכה וחלודה והרגישה שזהו המצע הנכון והמדויק להנכיח בציור חיות בסכנת ההכחדה. מאז הנציחה בעלי חיים על גבי פריטי פסולת שמצאה, רובם בחופים, בנחלים, בשטחים פתוחים ובשמורות טבע, רבים מהם כבר נמצאים במקום שנים רבות, נפלטו מהים או מהנחל כשסימני הזמן והשחיקה עליהם. במעשה האיסוף ניקתה את השטח וגם תרמה להעלאת המודעות למגוון הביולוגי.

צביה פוני וגאיה נעה יפה בחרו שלא לעמוד מהצד אלא לקחת חלק באמצעות עשייה אקטיביסטים אומנותית. בעבודות של שתיהן “המדיום הוא המסר” (מרשל מקלוהן) והשימוש בחומרים תואם את הנושא ומשלים אותו באופן בלתי מילולי. הבחירה שלהן היא לתרום להעלאת המודעות לאורח חיינו ולהשלכות הישירות והעקיפות של מעשינו כאן על פני האדמה.

 

כמה מילים נוספות על האומניות:

צביה פוני

צביה פוני היא עבור רבים 'המורה צביה', שלימדה אמנות במשך ארבעה עשורים בבתי ספר שונים. תלמידיה אולי זוכרים אותה כמי שחסכה בחומרים, והשתמשה שוב בנייר של הבחינות ודפי החזרה. כמורה לאומנות ראתה איך תופעת בזבוז הנייר מתגברת עם השימוש במחשב ונוצר מצב של חוסר שליטה. צביה יוצרת בחומרים שנמצאים בסביבתה והמיחזור הפך עבורה לאורח חיים.. מה שזכה בעבר למבט ביקורתי, הלך ונהיה עם השנים לעכשווי ומקובל. צביה מציירת על נייר וגם מפסלת בו ומציגה תערוכות כבר 30 שנה.

העבודות של צביה גדולות ועשויות מנייר. שהיא עושה איתו כל מיני דברים: זורקת, מקמטת, קורעת ודורכת. היא מניחה את הציור על הרצפה וזורקת עליו כתמי צבע. הנושאים הם הבעיות האקולוגיות והזבל, שמאיים להטביע אותנו. הפתרון לכך הוא פחות ייצור ופחות קניות מיותרות. כיום צביה, שהקדימה את זמנה, רגועה יותר כי היא רואה שהמחזור הפך לנושא מרכזי בשיח הציבורי. היא נשארה נאמנה לרעיונות אותם גיבשה בגיל צעיר המבוססות על תובנות של קיום הרמוני למעננו ולמען הדורות הבאים.

 

גאיה נעה יפה

העבודות הן חלק מפרויקט "נפש חיה" להעלאת המודעות לחיות בסכנת הכחדה. צוירו 54 חיות על גבי פיסות אשפה שנאספו בשטחים פתוחים: חופים, נחלים ועוד.

גאיה נעה יפה נמצאת לפני הוצאה לאור של ספר הפרויקט דרך הדסטארט. בספר יופיעו צילומים של העבודות עם הסברים על בעלי החיים השונים. מחצית מרווחי הפרויקט ייתרמו לעמותת טיים הקונה שטחים ברחבי העולם למען שימור בעלי חיים בסכנת הכחדה. לתמיכה בפרויקט ורכישת הספר הכנסו לקישור המצורף.

גאיה נתנה לספר את השם ״נפש חיה״ מתוך אמונה שלכל יצור חי על פני האדמה הזאת ישנה נפש או נשמה, היא מביטה דרך עיניו, היא מתבטאת בפעולותיו על פני האדמה, בקשר שלו עם משפחתו, ברצון החזק שיש לו לחיות. קדושת החיים לא חלה בעיניי רק על בני אדם אלא גם על כל בעלי החיים בכוכב הזה.

בכל אחד מהציורים של התחברה האמנית לכל חיה וחיה, היה לה חשוב לצייר את העדינות שלהם ואת היופי הנדיר, אך ברבים מהציורים התרכזתי במיוחד בעיניים, במבט, מקווה להעביר את מהותם, את הביטוי של הנפש שלהם.

בזמן כתיבת הספר, בשנת 2021,אנחנו ניצבים מול ההכחדה ההמונית השישית על הכדור, הפעם הסיבה העיקרית היא פעילות אנושית.

יותר מ-37000 מינים נמצאים בסכנת הכחדה בעולם.

26 אחוז מכלל היונקים ו41 אחוז מכלל הדו חיים.

קצב ההכחדה הוא פי 100 יותר גבוה מקצב ההכחדה הטבעי של מינים.

קישור לרכישת הספר

מצורף קישור לאינפוגרפיקה של רשימת בעלי חיים בסכנת הכחדה.

 

 צילום: בעז פסטרנק

1

 

2 3

4

 

5 7

6

 

8 9